Tekir Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tekir, Türkiye ve dünya genelinde en çok görülen kedi türlerinin başlangıcında geliyor. Sokak kedilerinin ortalama %80'i tekirdir. Yöresel yırtıcı kedisi ile Afrika vahşi kedisinin çiftleşmesiyle oluşan melez bir ırktır. Adını bir kürk türü olan tekirden alan bu kedilerin rengi genel anlamda beyaz, siyah ve gridir. Tekir kedisinin özellikleri nedir, bakımı iyi mi yapılır? Sizin için araştırdık.

Tekir kelimesinin Latince karşılığı ''Tigris''tir. Kaplan anlamına gelen bu sözcük, zamanla bu kedileri tanımlamak için kullanılmıştır. Tıpkı kaplan şeklinde yumuşak ve parlak bir kürke haiz olan tekirlerin bakımı oldukça kolaydır. Köpek psikoloğu gibi kedi psikologlarının da en önerdiği kediler arasındadır.


Tekir Kedisi Özellikleri


Çizgi, renk ve desenlerine gore farklı biroldukça tekir kedisi bulunmaktadır. Klasik tekirlerin boyunlarının altında siyah bir çizgi bulunur. Halk içinde bu kedilere ''Uskumru'' da denir. Uskumruların göz rengi genelde yeşil yahut sarı olur. 3 renkli tekirler ise en ender görülen türleridir. Kromozomları X - X olduğu için üç farklı renge haizdir ve %99'u dişidir. Calico adıyla da malum tekir kedilerin erkekleri ise kısır olarak doğar. Başta Türk ve İran kültürü olmak üzere birçok kültürde, renklerinin uğur getirdiğine inanılır.


Lekeli tekirlerin sırt çizgileri siyahtır. Diğer tekir türlerine gore daha utangaç ve hırçın olabilirler. Sokaklarda sıkça rastlamış olduğumız öteki kedi türleri arasında ''benekli tekir'' ve ''uzun tüylü tekirler'' içeriyor. Dünyada en nadir görülen tekir ise mavi gözlü tekirdir. Dünyada 1000'e yakın mavi gözlü tekir olduğu için bu kediler oldukça kıymetli ve pahalıdır.


Tekir Kedisi Karakter Özellikleri


Bu kediler bulundukları ortama, yetiştirilme tarzına ve sahiplerine nazaran farklı özelliklere sahip olabilir. Örneğin bazı tekirler utangaç ve mesafeli bir yapıya sahip iken bazıları çok daha cana yakın olabilir. Bunun en büyük nedenlerinden melez bir ırk olmasıdır. Bulundukları her ortama rahatlıkla uyum sağlayabilir. Bu da hem ev kedisi aynı zamanda sokak kedisi olmalarında en büyük etkendir. Başına emir ve özgürlüğüne düşkün olan tekir kedisi, bununla birlikte oldukca direnmeçıdır. Her istediği anında yapılsın ister. Yapılmadığı takdirde sürekli miyavlayabilir yahut hırçın davranışlar sergileyebilir.


Kendileriyle ilgilenilmediği takdirde küsebilirler. Sahiplerinin başka biriyle veya evcil hayvanla ilgilenmelerini kıskanabilirler. Bu özellikler de tekir kedilerinin en baskın ve farklı karakteristik özellikleri içinde içeriyor. Vakit içinde sahipleriyle duygusal bağ kuran tekir kedisi, sahibini uzun zaman göremezse strese girebilir.


Tekir Kedisi fiziksel Özellikleri


yetişkin erkek kedilerin averaj ağırlığı 5.5 - 6 kilodur. Dişiler ise genelde 4 -5 kilo olur. Genelde gözleri yeşil, siyah ve gridir. Nadir de olsa sarı ve kahverengi gözlü tekir kedilerine rastlamak da mümkün. Tekiri, diğer türlerden ayıran en belirgin özelliği kafasının üstündeki desendir. M harfine benzeyen bu desen tüm tekirlerde bulunur.


Fazlaca atletik bir yapıya haiz olan tekirlerin enerjileri fazlasıyla yüksektir. Ortalama yaşam süreleri 18 - 20 yıldır.


Yavru Tekir Kedisinin Bakımı iyi mi Yapılır?


Tüm kedi türleri benzer biçimde tekirler de oldukça zekidir. Tekir kedi bakımı sadece birkaç kere göstererek hela eğitimi vermek mümkündür. Süt vermek bağırsaklarının düğümlenmesine ve mide hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden sütün ılık suyla karıştırılıp verilmesi daha uygundur. Yoğurt, boğazcına kaçan tüyleri temizlediği için haftada 3-4 gün verilebilir. Bakımında beslenme kadar egzersiz ve oyun da önemli bir yer tutuyor. Hareketli bir yapıya haiz olan tekirler sahipleriyle oyun oynamaya bayılır.


Kısırlaştırılmış tekirler için ayrı bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Kısır kediler için özel olarak üretilen kuru ve yaş mamalar alınmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antalya Köpek Eğitimi Merkezi Fiyatları

Pet Kuaför Ne Kadar Kazanır?

Yavru Maltese Terrier Eğitimi ve Özellikleri