İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri

 Kediler, yaşam deliğimiza renk katan, sevgi ve hüzünlerimizi paylaştığımız en yakın dostlarımız. Kedi ırklarının çeşitliliği, kedi beslemek isteyenleri bazen kararsız bırakıyor. Merak edilen kedilerden İran kedisinin özellikleri nelerdir? Yavru fars (persian) kedisinin bakımı nasıl yapılır? İran kedisinin fiziksel ve karakter özelliklerini sizler için derledik.

 İran kedileri orijinal adları ile Persian Cat, Fars kedisi olarak dünya genelinde tanınan eski bir kedi ırkıdır. Uzun tüyleri sebebiyle bakımı zor kedi cinsleri içinde gösterilse de en çok beslenen ve burun kıvırılmayan kedi türleri arasında yer almaktadırlar. Asil görünüşleri ve sakin tavırları ile etkileyici ve dikkat çeken İran kedileri, özel bir ırk. 

 İran Kedisi Özellikleri nedir?


 İran kedisi, huzurlu ve sessiz doğası ile özgün bir yapıya haizdir. Ev ve apartman yaşamı onlar için uygundur. çünkü beslenmek için tercih edilen kedi cinsleridir. Sahiplerine son aşama bağlı olan İran kedileri, sevilmekten ve kucağa alınmaktan bir hayli keyif alırlar. İlgi, İran kedileri için çok önemli olup ilgi gösterilmesi öteki kedi türlerinde olduğu üzere onları da mutlu eder.


 Asık suratlı olarak görünen İran kedileri, bir taraftan da asalet temsilcisi olarak görülürler. Buna bağlı olarak kediler için düzenlenen yarışmalara katılım oranları yüksektir. Asil ve hoş görünümleri ile sahiplenilmek istenen kedi türleridir. Beslenmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Pozitif yönde özellikleri bu tavsiyede büyük rol oynamaktadır. 

İran Kedisi fizyolojik Özellikleri


 İran kedileri, çeşitli fizyolojik özellikleriyle insanları etkiliyorlar. Bu özelliklerin belli başlıları şöyle sıralanabilir: 



 - İran kedileri, olduğundan daha büyük görünseler de orta büyüklüktedirler. 


 - İran kedileri, pofuduk tüyleri ile sevimli kedilerdir.


 - Bacakları kısa ve kalındır.


 - Sağlıklı erişkin bir erkek İran kedisinin ağırlığı ortalama 4-6 kilogram arasındadır.


 - Sağlıklı erişkin bir dişi İran kedisinin ağırlığı ortalama 3,2-4,5 kilo arasındadır.


 - adam İran kedilerinin boy uzunlukları 24-38 santim aralığındadır.


 - Dişi İran kedilerinin boy uzunlukları 24-35 santim aralığındadır.


 - averaj yaşam süreleri 12-17 yıl arasındadır. 


 - İran kedileri, basık ve kalkık burunları ile tanınan ve ayıt edilen özel bir kedi ırkıdır.


 - İran kedilerinin gözleri ise yuvarlak ve iri yapılıdır.


 - Göz renkleri arasında yeşil, mavi ve parlak bakır renk tonları sıklıkla görülmektedir.


 - Tüyleri, sık ve uzundur.


 - İran kedilerinin kulaklarının içi ile patilerinin altı da tüylüdür. 


 - Tüylerinin renkleri içinde beyaz, krem, siyah, mavi, duman ve sarı renkleri göze çarpar.


 - Çift renkli türleri de vardır.


 - Tekir desenler ve farklı renk şablonlarına da türleri içinde rastlanır. 


 İran Kedisi Karakter Özellikleri

İran kedileri, hareketli bir yapıya haiz değildir aksine miskin ve sakin tavırlar sergiler. İran kedileri, yaşam sürelerinin çoğu süreını çoğu zaman yatarak ve oturarak geçirirler. Bununla beraber uyumlu kedi türlerindendir. Bu nedenle birlikte yaşamak için seçilmesi önerilen bir kedi ırkıdır. Çocuklar ve köpeklerle son derece iyi anlaşırlar. Evinde köpek besleyenler ve çocuğu olanlar için bu karakteristik özellikleri oldukca iyi bir avantajdır. Sakin oldukları için gürültüden hoşlanmazlar. Akıllı olan İran kedileri, çok fazla hareket etmedikleri için bu özelliklerini pek göstermemektedir. 


 Yavru Fars (Persian) Kedisinin Bakımı nasıl Yapılır?


 Yavru Fars kedilerinin bakımları rahat değildir. İran kedisi bakımı Bu mevzuda bilgili, titiz ve özenli olmak gerekiyor. Uzun tüyleri sebebi ile tüylerinin her gün tertipli temizlenmesi gerekli. Tüyleri iki tabakadan meydan geliyor. Tüylerinin düğümlenmemesi ve kırık oluşumunu engellemek için bakım ve taramalarının ihmal edilmemesi çok önemli hususlar. Aksi takdirde tüylerdeki topaklanmalara bağlı olarak hava alamayan deride türlü yaralar görülebilir. Günde bir yahut iki kez özel kedi taraklarıyla tüylerinin taranması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. 

Akışkan göz yapıları sebebi ile gözlerinin gün aşırı temizliğine dikkat edilmelidir. Sevgi ve ilgiye düşkün ve oyun oynamayı seven yavru Fars kedilerinin bağışıklık sistemleri zannedildiğinın aksine çok güçlü değildir. Hastalanmalarını önlemek için veteriner kontrolleri belirli aralıklarla ne olursa olsun yaptırılmalıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antalya Köpek Eğitimi Merkezi Fiyatları

Yavru Pomeranian Boo Eğitimi ve Özellikleri

Pet Kuaför Ne Kadar Kazanır?